Scurt istoric

Istorie Noiembrie 21, 2014

Biserica ,,Sf. Trei Ierarhi” este situată în satul Liveni, com. G. Enescu, sat care de-a lungul vremii a fost şi este vizitat atât de turişti români cât si de turişti străini, în vederea descoperirii şi de a cunoaşte locurile şi meleagurile pe care a copilărit copilul minune, şi mai târziu marele geniu al muzicii româneşti George Enescu.

Prin mijlocul satului trece soseaua nationala Dragalina spre Cracalia-Havarna-Dumeni si Dorohoi, iar prin partea de est a satului trece paraiasul Tricova, care este si el legat de amintirile marelui maestru George Enescu.

Intru cat in acest sat pana in anul 1833 nu exista biserica, Costache Ruset si sotia sa Elena au luat initiative si au construit cu a lor cheltuiala biserica cu hramul ,,Trei Ierarhi” pentru a lor vesnica pomenire.

Biserica este construita pe temelie si soclu de piatra cu peretii din barne lipiti cu lut si cu acoperisul de tabla zincata. Deasupra usii la intrare se afla pisania scrisa cu litere chirilice pe piatra si care spune: ,, Vezi dumneata, cititorule, ca aceasta sfanta biserica ci se praznuieste in cinstea sfintilor Trei Ierarhi s-au zidit cu toata marirea di dumnealor spatarul Kostache Ruset cu sotia sa Maria, nascuta Grauca si doi fini: Alexandru Costache si C. Caminariul, Vasile Varnav, Constantin si Scarlat 1833 iunie 29 ca sa le fie lor in veci pomenire.”

Biserica are forma de nava cu altar ceva mai ingust decat restul bisericii. Acoperisul este in forma de sarpanta, avand deasupra altarului o cruce de fier si una deasupra pronaosului. Peretii la exterior sunt varuiti in culoare galben deschis. Intrarea se face direct in pridvorul bisericii printr-o usa intr-un singur canat. Pridvorul face parte din corpul bisericii si are un turn in forma prismatica prevazut cu patru geamuri in forma dreptunghiulara. Din pridvor, pe niste scari de stejar, se poate urca in clopotnita, unde se afla un clopot si o toaca.

Din pridvor se patrunde in pronaos printr-o usa simpla. Pronaosul este despartit de naos printr-un perete din scandura de brad lipit cu lut situate de o parte si de alta. Podeaua, in toata biserica, este confectionata din scandura de brad. Pronaosul nu are bolta, ci are un tavan plat construit din scandura de brad vopsit in culoare gri. Peretii la interior, peste tot sunt varuiti in culoare albastru deschis. Naosul are peretii drepti fara nici o absida, fara pictura iar tavanul este boltit confectionat din scandura de brad vopsit in culoare gri. Pe partile laterale ale naosului se afla cate un geam de forma dreptunghiulara cu arcada. In naos se afla o Icoana cu Maica Domnului cu Pruncul pictata pe lemn si ferecata in argint donata de Maria Enescu, sotia compozitorlui George Enescu.

Naosul este despartit de altar printr-o catapetesma. Altarul este in forma de semicerc si are un singur geam in partea de est. Altarul este boltit in forma de calota confectionat din scandura de brad lacuita. Nu se cunoaste numele arhitectului care a facut planul bisericii.

Biserica este lipsita de picture murala.

Catapeteasma bisericii are scheletul facut din lemn de stejar iar icoanele sunt pictate in ulei pe cadre de scandura de brad. Pictura este in stil bizantin si provine din secolul al- XIX- lea. Nu se cunoaste pictorul care a executat pictura de pe catapeteasma.

Biserica a fost acoperita cu tabla zincata in 1929 pe cheltuiala maestrului George Enescu, iar din trei in trei ani se executa lucrari de intretinere la interior si exterior.

Desi parohia este mica, circa 50 case, in ultimii sapte ani s-au desfasurat multiple activitati de gospodarire si infrumusetare a bisericii. S-a construit un gard nou in preajma bisericii,s-au inlocuit covoarele vechi cu mocheta noua, s-au achizitionat diverse obiecte liturgice necesare pentru desfasurarea slujbelor, s-a inlocuit usa de la pronaos, s-au schimbat geamurile uzate din lemn cu geamuri termopan cu tamplarie pvc, s-a inlocuit cupola altarului deoarece veche cupola intrase intr-un grad de uzura destul de avansat, s-au achizitionat diverse obiecte de mobilier, s-a inlocuit instalatia electrica, iar pe viitor exista proiecte in desfasurare despre care vom pomeni la finalizarea lor.

Toate aceste realizari au fost posibile cu contributia enoriasilor de pe teritoriul parohiei cat si cu sprijinul Primariei Comunei George Enescu.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti! Amin!!!